Proteini u svakodnevnoj ishrani ljubimaca

Proteini su izuzetno važni - esencijalni hranljivi makro elementi od čijeg kvaliteta, porekla i sastava u velikoj meri zavisi zdravlje, kvalitet rasta i razvoja kao i životni vek svakog ljubimca. 

Zato je važno da hrana kojom hranite ljubimca sadrži kvalitetne manirnice koje se tehnološki obrađuju tako da se vredni hranjivi elementi očuvaju.

Proteini nastaju formiranjem lanaca u čiji sastav ulaze aminokiseline. Iako ima 20 različitih
aminokiselina koje se mogu naći u ishrani, broj lanaca u kojima mogu biti postalvjene je raznolik. Ovo rezultira velikim brojem različitih proteina koje nalazimo u prirodi. Suštinska činjenica je da su aminokiseline osnovna gradivna jedinjenja svih proteina.

Postoji 9 neesencijalnih aminokiselina (aminokiseline koje organizam sam može da proizvede od unetih namirnica ) i 11 esencijalnih aminokiselina koje organizam ne moze sam proizvesti već se moraju uneti kvalitetnom
ishranom.

Svakoj vrsti životinje su potrebne različite količine i donekle i drugačije vrste aminokiselina. Takođe preporučene količine mogu varirati za različite rase i životne faze. Proteini mogu biti poreklom iz različitih izvora (biljnog i životinjskog). sto je bitno kada je reč o psima i mačkama je da u svakodnevnoj ishrani dominiraju lako svarljivi proteini životinjskog porekla i iz svežih sirovina koje ujedno sadrze proteinske lance bogate esencijalnim amino kiselinama.Očuvanost amino kiselina, posebno esencijalnih u proteinima hrane je od ključnog značaja za pse i mačke jer proteini u zavisnosti
od svoje građe, sprovode čitav niz različitih vitalnih aktivnosti unutar organizma.

Prvi i osnovni zadatak proteina je njihova neophodnost u procesu rasta i razvoja. Za bilo koji deo tela dok prolazi kroz proces rasta, razvoja ili regeneracije proteini su neophodni u svakodnevnici. U zavisnosti od vrste ljubimca i njegovih godina unos proteina treba korigovati. Proteini učestvuju praktično u svim procesima u jednom organizmu: strukturnim (kolagen, keratin), odbrambenim (antitela), signalnim (insulin), transportnim (hemoglobin) itd.

Proteini imaju ključnu ulogu u razgradnji izumrlih ćelija i ponovnoj izgradnji novih zdravih ćelija, ( sve ćelije organizma imaju određeni životni vek ) .Ćelije koje traže ovakvu zamenu sa proteinima su obično: ćelije krvi, bubrega, jetre, mišića, dlake, noktiju, zuba i kostiju. Takođe proteini su potrebni telu kako bi moglo da stvori čitav niz enzima , hormona i antitela koji su od kapitalnog značaja za život. 
Proteini grade velike molekule hemoglobina - materija koja prenosi kiseonik i omogućava  odvijanje procesa disanja u svim živim ćelijama organizma.

Da bi se svi ovi, kao i mnogi drugi bitni procesi u telu pravilno realizovali, neophodno je da u svakodnevnoj ishrani psi i mačke unose lako svarljive životinjske proteine koji su prilikom proizvodnje hrane u potpunosti očuvani i koji potiču od kvalitetnih sirovina. To je garancija da će organizam dobiti bogatu paletu neophodnih esencijalnih aminokiselina koje ce sa lakoćom iskoristiti. Na žalost mali broj proizvodjaca u praksi ovo i potvrđuje već pribegava korišćenju naknadno dodatih tzv. industrijskih ili veštačkih proteina koji su jeftiniji i veoma ih je lako koristiti u procesu
proizvodnje.

Proizvođači nemaju obavezu da Vas na deklaraciji obaveste da do takvih proteina dolaze i iz perja, kljunova i kostiju (proteini niskog kvalitativnog ranga). Na taj način forma je ispunjena i postignut je željni procenta proteina u hrani, ali se zaboravlja na kvalitet istih, odnosno kvalitet aminokiselina.

Veštački proteinski lanci (sušeni proteini različitog porekla, a nažalost često zapravo i biljnog) u hrani će opteretiti organizam ljubimaca i vremenom napraviti štetu po zdravlje i vitalnost kako određenih organa tako i sveukupno organizma jedinke.

Zahvaljujući proizvodnoj tehnologiji koja je bez lažne skromnosti broj jedan u svetu proizvodnje grain free hrana za pse i mačke, Essential Grain Free
hrana sadrži pre svega visok procenat najkvalitetnijeg mesaa niska optimalna termička obrada (do 90 stepeni) garantuje maksimalnu očuvanost i jedinstven kvalitet oblika proteina tj. aminokiselinskih lanaca u njima.